Aandacht voor Koolmonoxide! Koolmonoxide kan desastreus zijn

Bijna iedereen kent wel de berichten over het gevaar van koolmonoxide. Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen gebeurt met een moderne CV-installatie. Een vergiftiging door koolmonoxide (CO) kan iedereen overkomen. Daarom vragen we ook dit jaar in februari, één van de koudste maanden van het jaar, aandacht voor de stille sluipmoordenaar CO.

Blootstelling aan een té hoge concentratie CO kan tot koolmonoxidevergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid en een te snelle hartslag kunnen optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.

Dat stelt ook Bijzonder Hoogleraar Acute brandwondenzorg Roelf Breederveld. “Koolmonoxidevergiftiging komt voor bij binnenbranden en bij slecht werkende en slecht onderhouden geisers en CV-installaties. Slachtoffers met koolmonoxidevergiftiging behandelen we door het toedienen van veel zuurstof, maar de gevolgen kunnen ook desastreus zijn. Het belangrijkste is dus om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder het verschil maken, doordat je tijdig wordt gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest.”

Meer slachtoffers dan gedacht
Lange tijd werd aangenomen dat jaarlijks vijf tot tien dodelijke slachtoffers vallen en enkele honderden gewonden. Door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide. Naar inschatting van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. ‘De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend waardoor een juiste diagnose uitblijft’, stelde de Raad in 2015. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dus ook dat het beeld dat slecht onderhouden toestellen en geisers de grootste veroorzakers zijn van teveel koolmonoxide niet klopt. Ook gebeuren veel ongevallen met moderne CV-installaties.

Test hoeveel risico jij loopt
Hilda Raasing, portefeuillehouder van de Raad van Brandweercommandanten: “We vinden het belangrijk om de gevaren van koolmonoxide bij mensen onder de aandacht te brengen, omdat ongelukken écht te voorkomen zijn. Je kunt er thuis eenvoudig voor zorgen dat je geen gevaar loopt, maar dan moet je wel weten hoe. Ventileer jij je huis voldoende? Weet jij bijvoorbeeld of jouw verbrandingstoestel goed functioneert? Heb je een CO-melder in huis opgehangen? Onderdeel van de campagne is een test die laat zien hoeveel risico je loopt op koolmonoxidevergiftiging. We adviseren iedereen die test via www.brandweer.nl/koolmonoxide te doen.”

Bewustwording
Nog steeds reden genoeg voor de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland om aandacht te vragen voor CO. Op 1 februari start een landelijke campagne om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de gevaren van deze sluipmoordenaar en om ze van praktische adviezen te voorzien om een CO-vergiftiging te voorkomen

De maand Februari 2016 staat in het teken van koolmonoxide. Wil jij weten of het thuis in orde is en graag tips hebben die je thuis goed kan gebruiken? Doe hier de test!

Comments are closed.