Samen brandveilig: Elektrische apparaten

Onvoorzichtig gebruik van apparatuur is een van de belangrijkste oorzaken van woningbrand. Gelukkig kunt u zelf veel doen om brand in uw woning te voorkomen.

Bijna alle elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Let vooral op apparaten die een ventilator hebben om oververhitting te voorkomen. Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns.

banner_04_elektrische-apparaten

Wist u dat?

…de wasdroger op nummer 1 staat van elektronische apparaten die brand veroorzaken?
…een laptop de snelste stijger van elektronische apparaten is, die brand veroorzaken?
…vervuilde apparaten als broodrooster, stofzuiger en vervuilde ‘vette’ afzuigkap, de kans vergroten op brand?
…televisie apparaten met een kast erachter (dus niet met platte beeldbuis) om de ca. 3 jaren grondig aan de binnenkant moeten worden gereinigd? Dit omdat er zich vaak stof ophoopt in de kast achter het beeldscherm. Dit kan tot een brandgevaarlijke situatie leiden.
…er ook al brand is ontstaan door een elektrische tandenborstel?

Tips

  • Gebruik geen ‘driewegstekkers’, deze kunnen snel oververhit raken.
  • Rol een kabelhaspel bij gebruik altijd helemaal uit. Een gedeeltelijk uitgerolde haspel kan bij gebruik oververhit raken waardoor brand kan ontstaan. Dit geldt dus bijvoorbeeld ook voor het snoer van uw stofzuiger.
  • Laat de tv en computer (indien mogelijk) niet op de stand-by stand staan.
  • Zet bij het slapen gaan of het verlaten van de woning alle apparatuur die niet aan hoeft te staan uit, zoals TV’s, wasdrogers en -machines, computers en beeldschermen, vaatwasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers, fornuizen.
  • Overbelaste stekkerdozen kunnen brand veroorzaken. Sluit grote stroomverbruikers rechtstreeks aan op het stopcontact.
  • Sluit geen stekkerdozen op stekkerdozen aan.
  • Maak wasdrogers regelmatig (liefst na elk gebruik) goed schoon. Niet alleen het stoffilter, maar ook de andere onderdelen die u volgens de handleiding van de fabrikant zelf kunt en mag schoonmaken. Warmgelopen wasdrogers zijn regelmatig de oorzaak van woningbranden doordat opgehoopt stof zo heet wordt dat het spontaan ontbrandt.

Leave a Reply