Samen brandveilig: Rookmelderteam

Het Rookmelderteam bestaat uit meer dan 3000 vrijwilligers die door de Brandweer zijn getraind in het plaatsen van rookmelders. Overal in Nederland staan zij voor u klaar en plaatsen zij kosteloos uw rookmelder als u dit zelf niet kunt.

Hoe werkt het?

  1. U meldt zich aan als hulpvrager via deze link of via 0251 – 275 590
  2. Wij zoeken een vrijwilliger bij u in de buurt
  3. Per post ontvangt u de contactgegevens van de vrijwilliger
  4. U maakt zelf een afspraak met de vrijwilliger voor het plaatsen van de rookmelder
  5. De vrijwilliger komt bij u langs, plaatst de rookmelder en neemt een aantal veiligheidsstappen met u door. Op deze manier leert u hoe u brand kunt voorkomen en wat u moet doen bij brand.

Hoe meld ik mij aan?

Via deze link kunt u zich aanmelden als hulpvrager. Bij aanmelding geeft u aan of u al rookmelders heeft aangeschaft of dat u deze via de Brandwonden Stichting wilt bestellen. Telefonisch opgeven kan ook, bel tijdens kantooruren (tussen 09:00 en 17:00) naar 0251 – 275 590.

Wanneer schakelt u het rookmelderteam in?

Iedereen die zelf geen rookmelder kan plaatsen mag een beroep doen op het rookmelderteam van de Brandwonden Stichting. De vrijwilligers van het rookmelderteam weten precies wat de juiste plaats is voor rookmelders. De bevestiging vindt plaats met een speciaal daarvoor ontwikkelde kleefpad. U hoeft dus niet bang te zijn dat er gaten in uw plafond worden geboord.

Ik heb nog geen rookmelder in huis

Zorg altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Bijvoorbeeld een rookmelder voorzien van een logo Politie keurmerk veilig wonen of het EN 14604-keurmerk. U kunt deze zelf aanschaffen via een bouwmarkt of vakhandel. Of nog makkelijker, bestel de rookmelder bij de Brandwonden Stichting. U ontvangt dan de Fire Angel ST 620 met 20% korting voor € 19,50. Deze rookmelder heeft een levensduur van maar liefst 10 jaar. U krijgt deze optie voorgelegd tijdens de aanmelding.

Waarom is een Rookmelderteam nodig?

Ieder jaar telt Nederland zo’n 6000 woningbranden, dat zijn zo’n 20 woningbranden per dag. Daarbij vallen gemiddeld 40 doden en raken 700 mensen ernstig gewond. Alleen rookmelders alarmeren bewoners tijdig bij brand. Wist u bijvoorbeeld dat u niets ruikt als u slaapt? Het Rookmelderteam is speciaal bedoeld voor mensen die, om wat voor reden dan ook, niet zelf een rookmelder kunnen plaatsen.

Veilig_slapen_dankzij_Kees_van_het_Rookmelderteam

Leave a Reply