Samen brandveilig: Rookmelders

Eén van de grote drama’s die regelmatig in het nieuws komt, is brand in een woonhuis. Gezinnen worden in hun slaap door rook overvallen. In veel gevallen had een fatale afloop voorkomen kunnen worden.
Onderzoek wijst uit dat u aanzienlijk meer kans heeft om een woningbrand te overleven, wanneer u goedwerkende rookmelders heeft! Rookmelders waarschuwen u bij brand, ook wanneer u slaapt. Zo wint u waardevolle tijd om te kunnen ontsnappen bij brand.

banner_01_rookmelders

Wist u dat?

…u rook niet kunt ruiken wanneer u slaapt?
…een rookmelder u wekt en ervoor zorgt dat u tijd heeft om te vluchten?
…er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg van rookinhalatie in hun slaap overlijden?
…rookmelders te koop zijn in alle doe-het-zelfzaken en bouwmarkten?
…een rookmelder binnen 1 minuut geplaatst is?
…een rookmelder die is aangesloten op het elektriciteitsnet ook nog werkt bij uitval van het electra? Zij bevatten namelijk vaak ook nog een batterij.
…sommige melders niet zomaar afgaan als je een sigaret rookt? Dus ook rokers kunnen een melder plaatsen.
…een rookmelder 30 dagen achter elkaar regelmatig een hard piepsignaal laat horen, wanneer de batterij bijna leeg is?
…er speciale rookmelders zijn voor doven en slechthorenden?
…een rookmelder voor doven en slechthorenden in principe moet worden vergoed door de zorgverzekeraar? (check van tevoren wel even de voorwaarden van uw verzekeraar)

Soorten rookmelders

Het meest gebruikte type rookmelder is de optische melder. Deze melder maakt gebruik van een lichtgevoelige cel, die de rook waarneemt.

Kies niet voor een combimelder: in een combimelder zijn een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat gevoegd. De reden voor dit advies is gebaseerd op het feit dat een koolmonoxidemelder op een andere locatie geplaatst dient te worden dan een rookmelder. Kies ervoor om zowel aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, conform de daarbij meegeleverde installatievoorschriften.

Plaatst u meerdere rookmelders? Gebruik dan het liefst rookmelders die u met elkaar kunt verbinden. Gaat er één melder af, dan gaan de andere ook.

TIP: Test uw rookmelder regelmatig!

Rookmelders gaan bij normaal gebruik en onderhoud zo’n tien jaar mee. Test regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een testknop.

Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Als u de batterij plaatst, plak dan meteen een datumstickertje op de rookmelder. Zo weet u altijd wanneer hij voor het laatst is vervangen. Als de batterij bijna leeg is, hoort u elke minuut een hard piepsignaal.

Er zijn sinds kort ook rookmelders te koop waarvan de batterij tien jaar meegaat. Informeer er naar bij de brandweerkazerne of bouwmarkt bij u in de buurt.

rookmelder_maandelijks_testen

De beste plek:

  • in de gang of ruimte tussen keuken en woonkamer
  • op elke verdieping in huis
  • altijd aan het plafond
  • en meer dan 50 cm van de zijmuur en hoeken van een vertrek

Niet:

  • in de keuken of de badkamer (Hang hier eventueel een hittemelder op)
  • in de garage
  • bij een ventilator of ventilatieopening
  • boven de verwarming
  • op tochtige plekken