Wat dragen de brandweermensen?

Giftige rook, hitte, gevaarlijke gaswolken, besmet water….  de brandweermannen –en vrouwen moeten heel wat kunnen doorstaan. Daarom dragen ze goed beschermende kleding en ademluchttoestellen. Zo kunnen ze onafhankelijk van de gevaarlijke omgeving ademhalen.

Beschermende kleding

De brandweermensen dragen speciale kleding. De ‘uitrukkleding’ beschermt tegen vuur, hitte, vocht en kou. Daarnaast hebben we aparte kleding die bescherming biedt tegen giftige of bijtende stoffen.

Ademluchttoestellen

In een brandend gebouw kun je niet goed ademhalen door de giftige rook. Daarom dragen brandweermensen ademluchttoestellen: een masker en een fles met samengeperste lucht. Je zult nooit een brandweerman met een baard zien, omdat het masker dan niet goed kan aansluiten op het hoofd.

Altijd met z’n tweeën

Dankzij de goede uitrusting en apparatuur kunnen brandweermensen ruimten in gaan die onder rook staan. Maar ze zien er helemaal niets! Daarom hebben ze portofoons (een soort walkie talkie)  bij zich, zodat ze contact houden met de buitenwereld. Bovendien gaan ze nooit alleen ergens naar binnen, maar altijd met zijn tweeën.