Basisschoolleerlingen Gooi en Vechtstreek krijgen voorlichting over verantwoord omgaan met vuurwerk

SONY DSC

SONY DSC

Brandweer Gooi en Vechtstreek (BGV) organiseert ook dit jaar weer in de regio Gooi en Vechtstreek voor basisschoolleerlingen voorlichtingen over hoe veilig om te gaan met vuurwerk en wat wel en niet mag. Dit jaar worden, in samenwerking met de Regionale Ambulance Voorziening (RAV), de  Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD) en Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s) vanuit de gemeenten, 155 voorlichtingen voor groepen 8 op 96 verschillende basisscholen gegeven. Hiermee worden ruim 4.100 leerlingen bereikt.

 

Het voorlichtingstraject begint op maandag 9 november en duurt tot en met vrijdag 11 december.

Elk jaar gebeuren er ongelukken met vuurwerk waarbij vooral jonge mensen gewond raken. De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken, of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Ook zien we ieder jaar weer strafbaar gedrag, zoals het  te vroeg afsteken van vuurwerk, het bezit van teveel of illegaal vuurwerk en het veroorzaken van vernielingen en overlast. Daarom geeft BGV net als voorgaande jaren deze voorlichting.

Dit jaar is ook opnieuw vanuit de gedachte Schoon Gooi en Vecht! aandacht voor het veilig opruimen van vuurwerk. De basisschoolleerlingen worden gestimuleerd om op nieuwjaarsdag voor een schone straat te zorgen. Hiermee moet worden voorkomen dat kleine kinderen met gevaarlijk vuurwerk gaan spelen en dat vuurwerkresten nog maanden op straat blijven liggen.

Het doel van de vuurwerkcampagne is om bewustwording te kweken in alle lagen van de bevolking. Door voorlichting te geven op basisscholen hopen de betrokken diensten op minder branden, minder schade en minder afval. Vorig jaar zijn 141 groepen 8 op 94 verschillende basisscholen voorgelicht.

Comments are closed.