Veiligheidsregio’s lanceren gezamenlijke app brandveiligheid ‘Maak je woning brandveiliger’

Op 14 oktober, is de woningcheck-app ‘Maak je woning brandveiliger’ officieel gelanceerd. Onder het motto Brandveiligheid heeft u (letterlijk) zelf in de hand! moet de app het brandveiligheidsbewustzijn van gebruikers vergroten.

De app is beschikbaar in de App Store voor Apple-apparaten en in Google Play voor Android. Daarnaast kan de app gedownload worden via de landelijk brandweerwebsite op www.brandweer.nl/woningcheck-app

De app is een initiatief van vertegenwoordigers van een aantal Veiligheidsregio’s en wordt door alle vijfentwintig regio’s gezamenlijk gefinancierd. Een primeur in Nederland: nooit eerder brachten alle regio’s geld bijeen voor een gezamenlijk project op het gebied van Brandveilig Leven.

mobieltjes-met-app

Brand, u moet er niet aan denken. Of juist wel?

In Nederland zijn er jaarlijks nog veel te veel woningbranden. Soms met alleen materiële schade, maar helaas vallen er ook honderden gewonden en tientallen doden. De brandweer kan er niet voor zorgen dat mensen een brandveilig huishouden runnen. Wel kan zij mensen helpen de juiste maatregelen te nemen om hun huis brandveilig te maken. En mocht het onverhoopt toch mis gaan, de gevolgen van brand te beperken.

Woningbrand zit hem vaak in de kleine dingen: te veel stekkerdozen aan elkaar gekoppeld, een rommelige meterkast, een niet regelmatig gecontroleerde CV-ketel, het niet schoonmaken van het filter van de wasdroger. Gelukkig betekent dat ook dat met vrij eenvoudige maatregelen een hoop ellende kan worden voorkomen.

Met de Woningcheck-app voor smartphone en tablet heeft iedereen in een handomdraai de kwetsbaarheden in het huis op een rij gezet. De app neemt gebruikers kamer voor kamer mee door de woning. In elke ruimte wordt een aantal vragen gesteld. Aan de hand van foto’s, video’s en korte tekstfragmenten krijgt de gebruiker uitgelegd hoe brand kan ontstaan en wat hij/zij zelf kan doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zijn alle ruimten doorlopen, dan kan de gebruiker zijn of haar persoonlijke To-Do-lijst bekijken. Deze lijst bevat tips om de woning (nog) brandveiliger te maken.

Verklein de brand bij jou, bij je ouders thuis en bij je omgeving

Zijn jouw ouders boven de 65 jaar? Dan lopen zij meer risico op een ongeval met brand en op brandwonden. Doe mee en bezoek je ouders op zaterdag 24 oktober. Kijk ook op http://iklaatmijnoudersnietstikken.nl/ en http://verkleindekansopbrand.nl/

Comments are closed.